Hívjon minket most
+36-1-319-4568

A-dec ajánlásai a COVID-19 vírussal szembeni infekció kontrollra

COVID-19 és az A-dec
kezelőegységek Infekció Kontroll

 


 

Tisztelt Partnereink,
2020. március 23.


 

Az A-dec elkötelezett amellett, hogy az egészségügyi dolgozókat segítse a fogászati kezelő egységek fertőtlenítésében. A COVID-19 (koronavírus betegség 2019) kialakulásához vezető SARS-CoV-2 (súlyos akut légrendszeri szindróma koronavírus 2) által okozott, gyorsan változó helyzetre való tekintettel a WHO (Nemzetközi Egészségügyi Szervezet), az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Védekezési Centrumai (CDC), az US Környezetvédelmi Ügynökség (EPA), különböző nemzetközi egészségügyi minisztériumok/ügynökségek és fogászati szervezetek létrehoztak a világjárvánnyal foglalkozó weboldalakat (ld. lejjebb). Kérjük, figyeljék ezeket az oldalakat, mert gyakran frissülnek rajtuk az egészségügyi dolgozókra, közösségekre, iskolákra és vállalkozásokra vonatkozó információk és utasítások.

 

A CDC Orális Egészség ügyosztálya (DOH) a CDC Sürgősségi Eljárások Központjával közösen dolgozik a fogászati dolgozókra (DHCP) szabott COVID-19 előírásokon. Amint ezen előírások online elérhetővé válnak, a DOH és partnerei egyéb ehhez kapcsolódó, a fogászati közösségre vonatkozó eseményekkel és információkkal együtt azokat promotálni fogják. Addig is, az alábbiakban foglalt, tágabb, egészségügyi dolgozókra vonatkozó paraméterek követendők.

 

Ezen kívül a fogászati közösség érdekében az Amerikai Fogászati Szövetség közzétett egy linket a szövetség tagjai által gyakran feltett kérdéseket megválaszoló oldalhoz. Tárgyalják többek között a személyes védőfelszerelés, az ajánlott maszk-típusok, a klinika fizikai állapotának fenntartása, valamint a személyzet-páciens kommunikáció témáját. Az A-dec ajánlja, hogy a friss információkért gyakran látogassák az oldalt.

 

COVID-19 INFEKCIÓKONTROLL ÉS MEGELŐZÉS

A CDC a Feltételezetten vagy Megerősítetten Koronavírus Betegség 2019-ben (COVID-19) szenvedő Páciensekre vonatkozó Ideiglenes Fertőzés-megelőzési és Védekezési Ajánlata Egészségügyi Intézményekben kifejezetten az egészségügyi dolgozókra vonatkozik. Fontos megjegyezni, hogy ez az útmutatás kórházon belül és azon kívül dolgozókra is érvényes. Az A-dec ajánlja a teljes dokumentum tanulmányozását és kiemeli az alábbi részleteket saját praxisuk protokolljának felépítéséhez:

 

 

•   Az érintkezés minimalizálása érkezéskor, távozáskor és a vizit alatt.

•   Sztenderd és átviteli alapú óvintézkedések betartása.

•   Óvintézkedések aeroszolt létrehozó műveletek alatt (AGP-k)

•   Egészségügyi személyzet oktatása és betanítása.

•   Környezeti infekciókontroll bevezetése.

•   Jelentési rendszer az egészségügyi intézmények között és a közösségi egészségügyi hatóságok felé.

 

KÖRNYEZETI INFEKCIÓKONTROLL BEVEZETÉSE

A CDC környezeti infekciókontroll ajánlása az alábbiakat tartalmazza:

 

 

•   Dedikált orvosi berendezéssel kell kezelni a COVID-19 fertőzött vagy gyanús pácienseket.

•   Minden nem-dedikált, nem eldobható berendezést minden páciens esetében a gyártó utasításainak és az intézmény előírásainak megfelelően meg kell tisztítani, fertőtleníteni és/vagy sterilizálni.

 

•   Biztosítsuk, hogy a környezeti fertőtlenítésre vonatkozó előírások következetesen és helyesen legyenek betartva.

•   Egészségügyi környezetben a rutin tisztítási és fertőtlenítési eljárások megfelelnek a SARS-CoV-2 esetében is, az AGP kezelések esetében is.

•   A tisztítási és fertőtlenítési folyamat során a gyakran megérintett felületeket és tárgyakat először tisztítószerrel és vízzel előkészítjük, majd EPA által bejegyzett, kórházi szintű felület-fertőtlenítővel kezeljük, a termék-leírásban szereplő időtartamon keresztül.

•   Ha elérhető, az EPA N listáján szereptő terméket használjon: Új Vírusos Kórokozók és Emberi Koronavírus elleni termékek, amik megfelelnek az EPA SARS-CoV-2 ellenes kritériumainak.

•   Szennyes ruha, étkezéshez használt eszközök és az orvosi hulladék kezelése is a rutin eljárás szerint történjen.

•   Szobák és a környezeti szolgáltató személyzet által viselt védőfelszerelés végső tisztítására vonatkozó további eljárások az Egészségügyi Infekciókontroll és Megelőzés Gyakran Ismételt Kérdések COVID-19 részében érhetők el.

 

A-DEC FOGÁSZATI KEZELŐEGYSÉG FELÜLETI FERTŐTLENÍTÉSÉRE VONATKOZTATOTT CDC AJÁNLÁSOK

Az A-dec évek óta szolgáltat információt arról, hogy hogyan fertőtlenítsük a kezelőegységeket  a hatóságilag jóváhagyott protokollnak megfelelően, de anélkül, hogy az egység komponenseiben  és anyagaiban kárt tennénk. A felületi fertőtlenítő és tisztító szerek természetüknél fogva agresszív anyagok. Általában az EPA új vírusos kórokozó programjának megfelelő szerek sem kivételek. Úgy találtuk, hogy általában a legerősebb biocid hatású szerek teszik a legnagyobb kárt a kezelőegységeken. Az anyag degradációja és annak terjedési üteme a szer összetételétől függ, valamint attól, hogyan használják azt a rendelőben.

 

Az A-dec kezelőegység kopásának lassítása érdekében használhatunk FDA-kompatibilis, egyszer használatos védőfóliát. Minden páciens után távolítsuk el a védőhuzatot és az általa védett felületet a nap végén fertőtlenítsük – vagy minden páciens után, ha a fólia megsérül.

 

A cég által végzett tesztek és felhasználói visszajelzés alapján a magas hígítású, vízalapú fenolos, illetve kvaterner ammónium (kvat) vegyületeket tartalmazó, kevesebb, mint 25% izopropil alkohol tartalmú felületkezelő szerek a legkevésbé károsak a felszerelés anyagára nézve. Bár az EPA N listájáról több anyag megfelel a leírásnak, sokról tudjuk, hogy kárt tesz az A-dec kezelőegységen, vagy az A-dec még nem tesztelte őket, ezért hatásuk ismeretlen. Jelen pillanatban az EPA N listáján szereplő termékek közül az alábbiak tesznek előre láthatólag legkisebb kárt az A-dec kezelőegységek anyagában:

 

 

•   Clorox Healthcare® VersaSure® törlőkendő a The Clorox Company-tól (EPA regisztrációs szám #67619-37).

•   Clorox Healthcare® fertőtlenítő kendő a The Clorox Company-tól (EPA regisztrációs szám #5813-79).

 

 

Az A-dec nem tehet semmilyen kijelentést a fenti termékek vagy egyéb felületi fertőtlenítő szerek hatékonyságáról A-dec fogászati egységein használva. A felületi fertőtlenítő szerek hatékonyságára vonatkozó állításokat ezen termék gyártói tették, és azokra az EPA regisztrációs feltételei vonatkoznak.

 

 

A felületi fertőtlenítők ismételt használata okozta kár elleni további védekezéshez az A-dec az alábbiakat ajánlja:

 

 

•   A több nem mindig jobb. A kezelőegység korrózióját általában növeli a szereknek való gyakori vagy túl erős kitétel. A fertőtlenítő/tisztító szer használatakor mindig kövessük a gyártó utasításait. Ha tehetjük, használjunk törlőkendőt spray helyett, vagy a spray-t kendőre fújjuk, ne közvetlenül a felszerelésre.

•   Minden nap, a nap utolsó fertőtlenítése után, várjuk ki a meghatározott időt, amíg a szer kifejti hatását, majd töröljük át a kezelőegységet nedves kendővel és hagyjuk megszáradni, így kerüljük el a szer lerakódását és felhalmozódását.

 

FOGÁSZATI KEZELŐEGYSÉG VÍZUTJAINAK KARBANTARTÁSA

Az A-dec a következőket ajánlja a fogászati kezelőegység víz útjainak karbantartásara (DUWL).

 

 

•   Karbantartás.   Kipróbált anyagokat és eljárásokat használjunk. Az A-dec az A-dec ICX® víz út kezelő tabletta napi használatát javasolja a kellemetlen ízt és szagokat okozó baktériumok felhalmozódásának megakadályozására. Az ICX-et szakértői értékelés támogatja és kifejezetten az A-dec kezelőegységeiben való használathoz lett kifejlesztve.

•   Megfigyelés.  Rendszeresen vizsgáljuk a víz minőségét rendelői teszt-készlet, vagy számszerű adatokat szolgáltató külső laboratórium segítségével.

•   Sokk.  Ha a vízminőség nem felel meg az elvárásoknak, alkalmazzunk sokkoló vízkezelést. Az A-dec az EPA által regisztrált víz út-sokkoló szerek alkalmazását javasolja.

 

 

Két hétig vagy tovább zárva tartó klinikák részére az A-dec az alábbi lépéseket ajánlja.

 

A klinika bezárása előtt:

•   Az egység főkapcsolóját kapcsoljuk le és ürítsük ki a víztartályt.

•   Helyezzük vissza az üres tartályt és kapcsoljuk vissza a főkapcsolót.

•   A puszteren lévő víz gomb aktiválásával teljesen ürítsük ki a benne lévő vizet a kagylóba vagy köpőcsészébe, amíg már nem jön belőle víz.

•   Az öblítő gomb és a pedál segítségével hasonló módon víztelenítsük a kézidarabokat a mosdó vagy a köpőcsésze fölött.

•   Kapcsoljuk le az egység főkapcsolóját. A vízutakat kiszárítottuk, így készen állnak a klinika bezárására.

 

 

A fogászati kezelőegység beüzemelése a klinika újra nyitása előtt:

•   EPA-regisztrált termék segítségével, a gyártó utasításait követve végezzünk sokk kezelést.

•   Folytassuk az A-dec ICX tabletta napi alkalmazását. Részleteket ld. a Vízutak Karbantartása útmutatónkban.

 

HIVATKOZÁSOK A FOGÁSZATI KÖZÖSSÉG SZÁMÁRA

Az alábbi hivatkozások a COVID-19-re vonatkozó tájékoztatással szolgálnak az Ön alkalmazottai és páciensei számára:

•   A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO).

•   Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Védekezési Centrumai (CDC)

•   US Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által közzétett lista a COVID-19-et okozó új koronavírus, a SARS-CoV-2 ellen bizonyítottan hatékony szerekkel

•   Az Amerikai Fogorvosok Egyesülete (ADA). Koronavírus tájékoztató központ fogorvosoknak, gyakran ismételt kérdésekkel és a személyes védőfelszerelésre, maszkokra és páciensekkel való kapcsolattartásra vonatkozó útmutatással.

•   A Fogászati Kutatás online folyóirat COVID-19 kiadása a klinikákra és fogászati oktatási terekre vonatkozó infekciókontroll útmutatóval.

•   Biztonsági, Fertőtlenítési és Megelőzési Szervezet (OSAP). COVID-19 készlet, linkek a vezető egészségügyi szervezetekhez és közigazgatási szervekhez, úgy mint: WHO, CDC, Foglalkozásbiztonsági és Egészségügyi Igazgatóság (OSHA), US Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) stb.

 

 

 

Az A-dec elkötelezett abban, hogy a COVID-19 által okozott, gyorsan változó helyzetben is támogassa Partnereit. Továbbra is megosztunk minden új információt és útmutatást, ahogy azok elérhetővé válnak. Addig is, ha további segítségre van szükségük, ne habozzanak kapcsolatba lépni velünk.

 

Üdvözlettel,

 

 

Jana Esler

Termékmenedzser

Akcióink fogászati rendelőknek, fogászati laboroknak

GC akció laboroknak

GC akció laboroknak

GC akciók laboroknak 2023. második félév

GC akció rendelőknek

GC akció rendelőknek

GC akció rendelőknek 2023. második félév

Aktuális fogászati híreink

Dental World 2023

Dental World 2023

2023. október 12-14 között, Budapest, a HUNGEXPO területén

Pályázat 2023.IV. negyedévben, Pest vármegyei vállalkozások támogatására, eszközbeszerzésre

Pályázat 2023.IV. negyedévben, Pest vármegyei vállalkozások támogatására, eszközbeszerzésre

Örömmel tudatjuk, hogy 2023. IV. negyedévében a Pest vármegyei vállalkozások támogatására pályázat kerül kiadásra.
Ennek várható megjelenése akár már 2023 októbere is lehet. Eszközbeszerzésre, 55 % támogatással, maximálisan 100 millió Ft-ra

A-dec - Most három kategórián csillog a Townie

A-dec - Most három kategórián csillog a Townie

2022-ben két új kategóriával bővült a Dentaltown Magazine fogovosainak elismerése az A-dec irányában.

Az A-dec elnyerte  az USA egyik  Legjobb Munkahelye elismerést

Az A-dec elnyerte az USA egyik Legjobb Munkahelye elismerést

A-dec 2022-ben elnyerte a TWP - Egyik Legjobb Vállalat az USA-ban kitüntető címet

Még több fogászati hír Kattintson ide
Hívjon minket most
+36-1-319-4568