Hívjon minket most
+36-1-319-4568

Jobb, gyorsabb, olcsóbb

Minden szék foglalt volt az élő műtétek üvegfalú színpada elôtt, ahol dr. Faluhelyi Péter minimálinvazív rögzítési eljárást mutatott be. Közvetlenül a műtét befejezése után kértük, hogy foglalja össze a látottak lényegét.

– A miniimplantátumok abban különböznek a hagyományostól, hogy átmérőjük kisebb, mint 3 milliméter – kezdte az ismertetést Faluhelyi doktor. – Ezeket főleg a fogsorok rögzítésére használják. Előnyük, hogy nyomban a beavatkozás után a páciens rögzített fogsorral távozhat a rendelőből. A minimálinvazív szó itt azt jelenti, hogy nem történik feltárás, az implantátumokat az ínyen keresztül, transzgingiválisan helyezzük be. Így a beteg műtét utáni kellemetlenségei lényegesen csökkennek. Ha egészséges, gyulladásmentes környezetbe helyezzük a miniimplantátumokat, kisebb átmérőjük következtében kisebb lesz a rés, amin keresztül fertőződhet a beteg, az utókomplikációk eshetősége is kevesebb.


– Miként sikerül ilyenkor megoldani, hogy az implantátum az állcsontban pontosan a megfelelő helyre kerüljön?

– Két lényeges szempontnak kell megfelelni, az egyik a megfelelő beteg kiválasztása, a másik az alapos, előzetes tájékozódás. Csak olyanoknál alkalmazható, akiknél biztosan tudjuk, hogy kellően vastag állcsontgerincbe tudjuk behelyezni az implantátumot. Nem tehetjük, ha a beteg állcsontgerince olyan vékony, hogy az implantátum orális vagy vesztibuláris irányba le tudna csúszni. Ilyen esetben mindenképpen el kell végezni a feltárást. Egy előzetesen készített teleröntgenfelvétel ezt pontosan megmutatja. Ilyen kizáró ok a betegek egynegyedénél jelentkezhet. A miniimplantátumoknak főként a teljes, lemezes fogpótlások elhorgonyzásánál van jelentőségük. A megtámasztás itt továbbra is mukozális, viszont az implantátumok feje biztosítja az elhorgonyzást. A fogsorba illeszkedő ellendarab egy fémház, benne egy O gyűrűvel.
A miniimplantátumokat – bizonyos korlátok között – fel lehet használni rögzített fogpótlások elkészítésére is. Itt mindig arra kell gondolni, hogy egy szóló koronát készítünk, nagyon beszűkült területen. Általában alsó metszőfogak hiányakor, amikor a hagyományos implantátumok sem az interdentális távolság szűke miatt, sem pedig a két metszőfog között megmaradt, nagyon keskeny gerinc miatt nem férnek el. A miniimplantátumok ilyenkor is behelyezhetők, és ez sokkal hatékonyabb megoldás, mint ha ilyen szűk területen a csontpótlást szeretnénk megoldani. A másik terület a premolárisoké, ahol régebben fennálló foghiány következtében egy disztális fog medializálódott. Itt is beszűkül az a tér, ahová hagyományos implantátum elhelyezhető lenne – így megint csak a miniimplantátumok jelentik a megoldást.

– Ez az implantátum azonnal terhelhető?


– Így van. Persze annak a függvényében, hogy milyen csontba ültetik be. Ha a csont sűrűsége megfelelő, és a behajtáskor alkalmazott erő meghaladja a 35 Ncm-es behajtási forgatónyomatékot mind a négy alsó implantátum esetében, akkor azonnal terhelhető mindegyik. A fémház beépíthető a fogsorba, és a páciens már azon a napon megkapja a végleges megoldást. Ha ez az érték egy vagy több implantátumnál nincs meg, ilyen esetben két hónapig puhán maradó alábélelés segítségével rögzül a fogsor az implantátumokhoz, és két hónap gyógyulás után építhetők be a fémházak. Ez azt jelenti, hogy a beteg minden esetben sokkal stabilabb megoldást kap. A két hónapra tervezett, puhán maradó alábélelés is sokkal nagyobb rögzülést jelent a kezelés előtti állapothoz képest, amikor a nyelvével együtt mozog a fogsora. A szóló implantátum esetében azonnal elkészíthető egy ideiglenes korona, de ezt a gyógyulás idejére ugyancsak célszerű „kivenni a harapásból”. A végleges korona csak később készíthető el. A miniimplantátum tehát a betegnek azért kedvező, mert egyrészt rövid időn belül, másrészt pedig nagyon jó ár-érték arányban kitűnő megoldást kap. Az addig huzamosan használt fogsorragasztókat elfelejtheti, helyette patentelv alapján működő rögzítés jön létre, amivel már a beavatkozás napjától biztonságosan használhatja a fogsorát. Reszocializációs lehetőséget kap, hiszen nem mozog a fogsora, amikor táplálkozik vagy beszél. A fogorvosnak pedig azért jó, mert valóban jól használható kezelést kínálhat olyan pácienseinek is, akiknek eddig nem tudott kielégítő megoldást javasolni. Azok számára, akik eddig nem engedhették meg maguknak a hagyományos implantációt anyagi, egészségügyi vagy anatómiai okból, ezek a kis átmérőjű implantátumok fejlettebb ellátási lehetőséget jelentenek.

Dr. Révay András
Forrás: Dental Today, 2011. február 10. csütörtök

Akcióink fogászati rendelőknek, fogászati laboroknak

GC akció laboroknak

GC akció laboroknak

GC akciók laboroknak 2021. december 31-ig

GC akció rendelőknek

GC akció rendelőknek

GC akció rendelőknek 2021. december 31-ig.

Ajándék GC Gaenial vagy Gradia Direct Röntgen Központunkban

Ajándék GC Gaenial vagy Gradia Direct Röntgen Központunkban

Próbálja ki új Carestream CBCT készülékünket a Dent-East CBCT központban, most ajándék GC Gaenial vagy Gradia Direct fecskendőt kap!

Aktuális fogászati híreink

Carestream új CBCT fejlesztése a CS 8200

Carestream új CBCT fejlesztése a CS 8200

Lásson többet, tegyen többet!  Megnövelt FOV - 12x10 cm (szxm), finomított szeletvastagság.

Marv Nelson, az A-dec új Elnöke

Marv Nelson, az A-dec új Elnöke

Az A-dec-nél töltött 15 év mind személyes, mind szakmai munkám kitüntető része volt. Büszke vagyok az A-dec csapatára,  arra, hogy teljes odaadással osztják vízióinkat, elhivatottságainkat és értékeinket.

CS 9600 - a Carestream Dental legújabb CBCT fejlesztése a Dent-East Röntgenközpontban

CS 9600 - a Carestream Dental legújabb CBCT fejlesztése a Dent-East Röntgenközpontban

Mostantól a felvételeket a csúcskategóriás, többszörösen díjnyertes, jelenleg a legmodernebb CBCT-nek 
számító CS 9600 készülékkel készítjük.

Townie Choice Award 2020

Townie Choice Award 2020

BEST IN CLASS DENTAL EQUIPMENT kategóriában ismét az A-dec lett a kitüntetett. A Dentaltown Magazine fogorvosai 2003 óta évről évre  folyamatosan  különböző kategóriákban tüntetik ki az  A-dec termékeit.

Még több fogászati hír Kattintson ide
Hívjon minket most
+36-1-319-4568